Ordet demokrati betyder folkstyre. Ett vackert ord som funnits i många hundra år men som ännu inte fått fullt genomslag i alla länder. Just detta ord ska det handla om i en serie samtal med kvinnor i Motala som är engagerade i olika positioner inom politiken.
Först ut i Vi Granskars serie är en återvändare Maria Persdotter, som säger sig vilja ge politiken en chans. Hon är journalist i grunden, men har också en gedigen bakgrund och insyn i det politiska livet på toppnivå. Maria såg dagens ljus på gården Sonnorp utanför Motala, och hon har varit pressekreterare åt Ibrahim Baylan när han var socialdemokratiskt statsråd.
Maria Persdotter är 58 år och numera politisk sekreterare för Centerpartiet i Motala. Men hon sitter också i Bostadsstiftelsen Platens styrelse för C. Flytten till Motala från Stockholm var planerad sedan länge, för Maria ville helt enkelt hem. Så när chansen dök upp så blev åter Sonnorp och Motala hennes hem på riktigt.
Ordet demokrati sätter Maria högt.
- Ja, demokrati är grunden för att vi ska få rättvisa för alla och stå upp för alla i exempelvis Motala. I en fungerande demokrati ges alla möjlighet att finna ett värdigt liv. Som politiker är det min plikt att försvara demokratin och samtidigt leva upp till dess innebörd.
Till årets val är hon första namn på Centerpartiets lista till Regionen, f d Landstinget, där hon tror det finns mycket att jobba för. Inte minst inom vården och rättigheter för rörelsehindrade barn. Maria har varit ordförande för RBU, Riksföreningen för rörelsehindrade barn, men har efter sex år lämnat posten.
- Nu är det fullt fokus på Östergötland och Motala säger Maria med säker blick.
Hon har en stadig blick och en kvinnlig intuition när det gäller att se allt i att vidare perspektiv och att finna lösningar gemensamt. Det gjorde bland annat att hon bjöd in till samtal med bland annat Socialdemokraterna och Moderaterna om att diskutera viktiga frågor som de kanske kunde lösa tillsammans. Men det blev stopp. Något liknande hade aldrig hänt i Motalas politiska liv tidigare.
- Socialdemokraterna sa ja till att börja med. Men när Moderaterna sa nej så backade också S.
- Jag trodde på allvar att vi i lugn och ro och med öppna sinnen, skulle diskutera frågor för Motalas bästa. Men moderaterna ställde en del egna villkor, som skulle passa dem, för att vi skulle träffas. Jag blev rejält besviken då jag öppnat dörren och sinnet för konstruktiva samtal.
Att det hade något att göra med att hon just var kvinna tror Maria inte. Med utfrysningen av tidigare kommunalrådet Annelie i minnet, fanns det annars kanske anledning att fundera kring just kvinnosynen rent allmänt inom motalapolitiken.
- Jag har inte märkt någon ¨gubbig¨ attityd inom mitt eget parti, säger Maria. Men jag vet att tendenser finns i såväl Motala som i andra städer.
Maria säger att det finns mycket att göra rent politiskt i Motala. Det är en kommun som har en enorm potential.
- Men då måste vi gemensamt göra det som är bäst för Motalaborna och inte sitta var och en på sin kammare. Jag anser själv att det var ett kraftfullt initiativ när jag bjöd in till konstruktiva samtal. Men att samtala över partigränserna var kanske för tidigt för Motala.