God morgon! Efter en vecka med ytterligare bevis på vår arts tillkortakommanden är kanske litteraturen snart det enda som kan få oss att förstå. En av våra äldsta böcker citeras ofta.
¨Jag såg, och se: en vit häst, och han som satt på den hade en båge, och en segerkrans gavs åt honom, och han kom fram som segrare¨.
I en värld där endast seger räknas kanske det är den här versen som får våra ledare att tappa allt förnuft.
¨En annan häst, en eldröd, kom fram, och han som satt på den fick rätt att ta freden från jorden så att människorna skulle slakta varandra, och ett långt svärd gavs åt honom¨.
Människan lägsta instinkt som ges uttryck i våld och det ultimata utövandet av våld som kallas krig är även det som inspirerar våra maktutövare.
¨Och när Lammet bröt det tredje sigillet hörde jag den tredje varelsen säga ¨Kom!¨ Jag såg, och se: En svart häst, och han satt på den och höll en våg i handen. Och jag hörde liksom en röst mitt ibland de fyra varelserna. ¨Ett mått vete för en denar och tre mått korn för en denar, men oljan och vinet skall du inte skada¨.
Alla större svältkatastrofer i världen är mer eller mindre alla orsakade av politiska beslut. Idag används svälten som ett verktyg i konflikter.
¨Jag såg, och se: en gulblek häst, och han som satt på den hette Döden, och han hade dödsriket i sitt följe. De fick makt över en fjärdedel av jorden. Till att döda med svärd, och med svält och med pest och vilda djur på jorden¨.
Att vi alla ska dö är det enda vi med säkerhet vet är svårt att undvika. Varför kan vi inte då göra det mest naturliga ske på ett bättre sätt?
Berättelsen om Apokalypsens fyra ryttare från Uppenbarelsebokens 6:e kapitel är vida spridd och verkar på något sätt ha fått fotfäste som ett oundvikligt öde. Inom filosofi, litteratur, teater, konst och musik är det en berättelse som ofta används. Tyvärr verkar politiken även ha tagit upp den på sina agendor.
Den här skrönan eller berättelsen är en profetia som ska lura i oss att allt är förutbestämt. Det öde som mänskligheten har framför sig är som tur är påverkbart för oss alla. Låt oss i det lilla och det stora göra vad vi kan för att påverka det. I tider när det känns svårt är det kanske en tröst att det faktiskt går.
Idag några blandade trösterika ord av Khalil Gibran (1883-1931)
Bilden av morgonsolen i en
Daggdroppe är inte ringare än solen.
Livets spegelbild i din själ är
Ingenting mindre än livet.
Daggdroppen speglar ljuset emedan
den är ett med ljuset,
och du speglar livet för att du
och livet är ett.
(Från Den besjälade trädgården tolkad av Carl Gustaf Rosén)
Låt oss sluta tala om Gud, Fadern.
Låt oss hellre tala om gudarna, dina
grannar och bröder….
Jag ber er att inte tala öppet om Gud,
Som är ert Allt, utan hellre tala till och
förstå varandra, granne till granne, en
gud till en Gud.
(Från Den besjälade trädgården tolkad av Carl Gustaf Rosén)
Innan ni lämnar marknadsplatsen, se då till att ingen
fått gå sin väg med tomma händer.
Ty jordens ande sover inte lugnt hos vinden förrän den
minste av er är tillfredsställd.
(Om köpenskap från Profeten)